söndag 2 april 2017

Lite närmare ett svar

Ni som följer mig och/eller Robert på fb vet nog att Winzton har varit inlagd på Akademiska sedan i ons em. Tar historien från början, typ, och i slutet kommer det besked vi hittills har kunnat få.

Winzton blev ju väldigt dålig (främst magen) i början av vår andra vecka i Thailand. Han piggnade till lagom till hemresan och var sedan frisk ett kort tag efter hemkomsten men sedan har han varit sjuk av och till - febertoppar, varit snabbandad och haft magsmärtor. Eftersom han frisknat till snabbt varje gång (förutom andningen som hela tiden varit mer eller mindre lika) så har vi bara sökt läkare vid två tillfällen, men de har bara avfärdat det med astmaproblem och ev laktosintolerans.

I måndags em blev Winzton hängig på förskolan och på kvällen låg febern på ca 39 grader. Han var hängig och loj, och hade väldigt svårt att slappna av och sova under natten. Under tisdagen var han fortsatt loj och på kvällen fick han även röda utslag (ej knottriga) över kroppen. Natten till onsdagen var något bättre men då han var fortsatt dålig så åkte Robert, efter konsultation med 1177, in med honom till barnakuten (har även ringt 1177 några av de tidigare gångerna han blivit dålig under den här perioden, men de har bara hänvisat till vårdcentralen...).
Där tog de en massa prover men reagerade även stort på de utslag Winzton hade (som nu hade brett ut sig ännu mer). De tyckte det såg ut som mässling ... ?!?! Och jodå, han är SÅKLART vaccinerad. Proverna som kom tillbaka såg inte så jättebra ut  - lågt både på vita blodkroppar och blodplättar, bl.a. 😟  Det ledde till fler prover och de blev kvar över natten. Pga misstänkt mässling så fick de ligga i ett isoleringsrum, med egen in-/utgång (utan kontakt med avdelningen).

Sådana här utslag hade han över i princip hela kroppen


I fre em fick de dock flytta till en "vanlig" isoleringssal då mässlingslarmet var avblåst. Men får fortfarande inte lämna avdelningen utan måste ringa om allt man vill ...

Sedan de kom in har en massa prover tagits, ultraljud gjorts på magen, lungröntgen gjorts och antibiotika satts in. Ul såg bra ut och röntgen också (det syntes "strimmor", men det var tydligen inget vidare anmärkningsvärt), men blodvärdena har varit fortsatt låga, speciellt blodplättarna som bara har fortsatt sjunka 😟  Igår fick Winzton en transfusion med just blodplättar i hopp om att det skulle hjälpa, men icke ... Ett värde under 20 är dåligt (ett normalt värde är ca 200...)- Winztons senaste värde låg under 5 ... 😟
Nya prover har tagits idag, men har inte fått något svar kring dem än.

Så himla duktig och klagar inte alls över röret han har i armen

Härligt med lek och bus 😊



Gott med pannkaka!

Gla'fis trots att han är uppkopplad till ...

blodplättspåsen

Röd lampa på tån, spännande

Besök av världens bästa storasystrar <3

Vi älskar dig - hoppas du är frisk snart!

Det som känns bra är i alla fall att Winzton har blivit mycket piggare, jämfört med för ett par dagar sedan. Han har god aptit, leker och busar men blir trött emellanåt och får (hittills iaf) feber till kvällen (dryga 39 grader igår kväll). Det känns dock bra att han har sina pigga och "braiga" stunder, det visar att det går åt rätt håll, trots allt.


Men så till vad de TROR att det kan vara som är "problemet". Läkarna vill avvakta lite fler provsvar, men tycker att det lutar åt att han har drabbats av en blodsjukdom som heter ITP. Det finns två varianter av den, en kronisk och en akut - Winzton har, i så fall, fått den akuta. De kan i dagsläget inte säga hur eller varifrån han har fått den, men högst troligt är att han dragit på sig någon form av elak virusinfektion till att börja med och då kan man, i väldigt sällsynta fall (drabbar cirka 5-6 barn (0-15 år) per 100 000 barn (ca 70 st) varje år) utveckla just ITP. Det finns ingen egentlig behandling mot detta utan kroppen läker ut det själv (vid blödningar kan man dock behöva göra det, eller om nivån fortsätter ligga kvar såhär lågt, men det kan ge sådana biverkningar att man helst undviker det), det kan dock ta tid. Lååång tid ... Blodplättsnivån återgår vanligtvis till normala inom 1 månad, men kan ta uppemot 6 (!) månader. Om Winzton måste vara inlagd hela den tiden vet vi inte, men läkaren igår sa iaf att han blir kvar så länge han har de symptom han har nu (snabb andning, utslag och alldeles på tok för låga blodplättar). Alltså högst oklart hur länge i nuläget, men känns i alla fall bra att de har koll på honom 😊  Eftersom han har kraftigt förhöjd risk för blödningar (både utvändigt och invändigt) så lär det ju dröja innan han kan gå på förskolan igen 😢

Han är en sådan kämpe, vårt lillhjärta!



4 kommentarer:

  1. Nej Men kära ni, vad jobbigt!! Jag hoppas verkligen att ni får ett ordentligt svar och att killen brir frisk så fort det bara går!!!!
    En stor och bamse styrke kram till er alla i familjen <3

    SvaraRadera
  2. Massor med styrkekramar till er <3

    SvaraRadera