onsdag 19 mars 2014

Förkylningsastma?

I morgon är det två veckor sedan Jazmine fick träffa en läkare på barnspecialistmottagningen på Samraiterhemmet. Första gången som det kändes som att läkaren man träffade verkligen lyssnade och tog in det man sa, och inte viftade bort det med den ena ursäkten efter den andra och att "hon går ju faktiskt på förskola" eller "små barn är sjuka mycket" eller "det vänder när hon fyllt 3".
Den här läkaren förstod precis vad jag menade och tyckte att det var helkonstigt att hon inte redan fått inhalator och mediciner mot astma pga av de andningssvårigheter hon visat tidigare.
 
Vi fick utskrivet 2 olika mediciner och en inhalator med andningsmask. Jazmine fick provandas i en mask när vi var där och det gick ju kanon :) Hon skötte sig perfekt under hela besöket, för övrigt. Märks att hon är van vid läkarbesök ... Och hon var såå nöjd med att de varken petade henne i halsen eller stack henne i fingret :)
 
Vid "inskrivningen" blev hon både mätt och vägd - 94 cm och 15,7 kg. Inte konstigt att jag tycker hon börjar bli tung ... ;)
 
För en vecka sedan vaknade Jazmine och var snorig - dags att hämta ut medicinerna med andra ord (kändes inte så jättebråttom direkt efter läkarbesöket). Men det var ju lättare sagt än gjort. Dels hade läkaren skrivit ut fel sort av ena medicinen och dels fick vi inte med någon mask till inhalatorn (vilket jag upptäckte först på kvällen dagen efter, när inhalatorn skulle användas för första gången). Men efter ytterligare ett par apoteksbesök och med hjälp av snäll personal på Apoteket Kronan på Gränby så lyckades vi till slut få ut allt det som behövdes.
Nu har Jazmine tagit sina astmamediciner i snart en vecka och hon är så duktig så :) Och så här lindrig förkylning har hon nog aldrig haft! Hon brukar alltid få feber och/eller jobbig långdragen hosta, men den här gången har det stannat vid en snorig näsa. Så härligt att få ha en pigg och sprallig (på gott och ont såklart ;) ) förkyld tjej och att hon får slippa allt det andra jobbiga! Förhoppningsvis så försvinner snorigheten snart också.
 
Dessa tas nu 2 ggr/dag

 
Såklart att det är svårt att veta om det enbart är tack vare astmamedicinerna som förkylningen blivit så pass lindrig denna gång, men vi fortsätter i alla fall med medicineringen i ett par veckor till (efter ordination) och påbörjar en ny vid nästa förkylning så får vi se om resultatet blir detsamma den gången. Faktum är dock att Jazmine under första fökylningsnatten (utan medicinering kvällen innan, pga fel utkriven medicin) hostade mer eller mindre oavbrutet under flera timmar och var väldig rosslig i halsen, detta har varit helt borta sedan hon började med medicinerna.
Vi kommer att få en tid för uppföljning hos läkare i slutet av juni.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar