onsdag 11 februari 2015

Frisk(are), mvc och vecka 39

Förra veckan blev en hemmavecka för Jazmine. På söndagen slog febern till och den höll i sig (och ganska hög, pendlade mellan låga och höga 39 grader ... ) ända till lördag morgon. med febernedsättande i kroppen var hon hyfsat pigg, men utan så var hon rejält sänkt :(  Hade hon inte varit feberfri där på lördagen så hade vi åkt in till närakuten för att kolla om det var halsfluss eller öroninflammation. Men nu slapp vi det :)
I slutet av feberveckan så slog förkylningen till, men har klarat sig undan den värsta hostan i alla fall. Lite snorig är hon fortfarande (liksom jag och Felizia) men inte värre än att hon kan vara på förskolan, till sin stora glädje :)

Igår var det dags för ett nytt besök på mvc hos min goa barnmorska Karin. Vid besöket för drygt 2 v sedan så låg blodtrycket på 110/75 (lika som besöket innan det), hjärtljuden var lite lägre än tidigare - ca 135, s/f-måttet hade ökat 2 cm igen (gjort det mellan de senaste "2-veckors-intervall-besöken") och låg nu på 34 cm. Hoppas verkligen inte det betyder att bebisen är så mycket större än de tidigare 2 ... det är nämligen en ganska stor skillnad på måtten nu jämfört med de tidigare 2 graviditeterna. Men å andra sidan så tippade bm jag hade under graviditeten med Felizia att den bebisen (utifrån måtten) skulle vara liten (max 48-50 cm och inte tyngre än 2800 g, absolut max 3000 g), men ut kom en tjej som mätte 52 cm och vägde 3730 g ... :)
Den här gången var det både provtagningar, vägning och så "det gamla vanliga" som stod på schemat. Blodsockret kändes lite högt, tyckte jag, men helt normalt enligt bm - 6,1 (brukar ligga strax under 5), hb var bra - 135, vågen visade alldeles för mycket ... ;) - just nu +18 kg, hej och hå! Lär ju liksom inte stanna på det heller innan bebisen är född. Blodtrycket hade ökat en del - 120/82, men urinprovet jag lämnade visade inte på några som helst konstigheter och inte har jag huvudvärk eller annat som kan tyda på havandeskapsförgiftning, så ingen fara på taket ändå. S/f-måttet hade faktiskt bara ökat med 0,5 cm den här gången, vilket ju kan vara ett tecken på att magen har sjunkit en del. Hjärtljuden låg kring 143. Bm knådade och kände ordentligt på magen/bebisen för att försäkra sig om att den ligger åt rätt håll. Hon har tyckt att den har legat med huvudet ner sedan ganska många veckor tillbaka, men nu gäller det att vara helt säker, annars är det dags för ett vändningsförsök. Hon var säker till 99 %, men tog in en kollega för säkerhets skull. Utan att ha delgett varandra hur de tyckte att den låg så sa de precis samma lika, känns ju tryggt :)  Men å andra sidan behöver ju inte det vara en garanti, vilket en god vän fick erfara under sin första graviditet.
Det som är säkert är i alla fall att h*n inte är fixerad än.
Återstår att se om det här var sista mvc-besöket. Har ett besök inbokat på bf+3, och sett till de tidigare graviditeterna så lär jag ju dyka upp då, men man kan ju alltid hoppas att man slipper :)

Är nu i graviditetsvecka 39 (38+0) och man börjar se slutet - skönt det! Har fortfarande inga direkta besvär, förutom att jag ofta känner mig väldigt trött, men går helt okej att jobba fortfarande. Magen känns enorm, men inte så speciellt tung och det är inte jobbigt att gå/röra på sig. Funkar också bra att träna på gymmet fortfarande - härligt :)

 
95,4 % av graviditeten är nu avklarad - 13 dagar kvar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar