söndag 18 oktober 2015

Teori och ställning. Och lite annat på Solängen :)

Många vändor ut till Solängen för mig förra veckan: måndag - jobb, tisdag - ridning på Seiko (och lunch med Elin), onsdag - ridning för Jazmine och Felizia, torsdag - styrelsemöte, fredag - stalltid för Felizia.
Det roliga i det hela (eller hur man ska säga) när det gäller fredagen var att Felizia valde bort både danskalas (en klasskompis) och halloweendisco på skolan för att istället vara i stallet. Hon tycker det är så roligt att vara skötare/stallvärd och skulle gärna vara därute flera dagar i veckan :)  Allra helst vill hon ju rida ännu mer än vad hon redan gör, som om inte 1,5 lektion/vecka räcker ... ;)
 
Tillbaka till onsdagen. Istället för ridning så hade Jazmines grupp teori. Vi var där i god tid för att hinna göra färdigt Nisse inför lektionen, men eftersom vi inte behövde sadla och tränsa så hann Jazmine med att borsta lite mer än vanligt. Hon provade även att kratsa hovarna helt själv, vilket gick jättebra!
 


Under teorilektionen fick de börja med att gå en liten runda utanför stallet. Skrutten (stallmaskoten) hade tappat tränsdelar som de fick leta upp (och tränade samtidigt på namnen på de olika delarna). Det hela ledde fram till den magiska lådan och den magiska påsen. I lådan hittade de ett helt träns och i påsen låg det olika borstar som de fick dra en och en och öva namnen på samt vad de används till. 
 
 
De gick sedan in i stallet, där Sara visade hur man tränsade en häst. Nästa uppgift var att själv försöka göra det på hästen man skulle rida (om det varit ridning), för att därefter borsta med de olika borstarna och kratsa hovarna.
Jazmine var inte riktigt så sugen på att tränsa själv (vilket jag förstår, det är inte så lätt att hålla reda på att delarna :)  ), så vi hjälptes åt - hon berättade för mig hur vi skulle göra och så gjorde vi allt tillsammans.
Jazmine använde ryktborste och -skrapa för första gången, vilket hon tyckte var jättekul! Fick slita henne därifrån när det var dags att åka (jag skulle skjutsa hem henne för att sedan skynda tillbaka till Felizias lektion).
 

 
Så mörkt ute nu när det är dags för Felizias lektioner, så blev bara en bild innan de började. 
 
Både i Felizias onsdagsgrupp och i träningsgruppen så rider de mycket på volterna och pratar mycket om ställning (hästen ska titta lite inåt när den går på ett böjt spår) den här terminen. Men just det där med ställning verkade alla i gruppen ha glömt bort, iaf så kunde ingen berätta för Elin om det när hon frågade ... Så blev mycket skritt till en början för att träna mer på det. De ställde i hörnen och red på volterna (även i trav sen). De fick även träna lite på att minska/öka voltens storlek i skritten.
Var en "sisådär"-lektion - får skylla på kylan och mörkret ... haha. Nya tag nästa vecka!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar