onsdag 16 november 2011

Från smakisar till "riktig" mat

Vill bara varna lite...är ett långt inlägg. Mest skrivit det för min egen skull. Minnet lär ju inte vara det bästa om några år... ;-)

Men välkomna att läsa de som vill! :-)

För en sisådär 1,5 månad sen började jag på ett inlägg om Jazmines smakportioner men blev inte färdig då och sen har jag glömt bort att skriva färdigt. Gör ett försök nu istället :-)

När hon var drygt 4 månader (7 september) var det dags för första smakportionen. Då var det mild havregröt som stod på menyn. Den var inte populär! Hon såg väldigt skeptisk ut och spottade ut i princip allt som kom in i munnen. Men kunde ju bero på att hon var ovan vid att det var något annat än bröstmjölk så vi försökte en tre-fyra gånger (dagar) till. Men nä, blev inte bättre med tiden.
 
En vecka senare (14 september) fick hon smaka potatis. Det gick hem! Lite fundersam till en början men hade inga problem att få i sig den halva potatis jag mosat.


Blev potatis några dagar i rad

En knapp vecka senare var det dags att prova frukt för första gången - blev blåbärspuré. Det var smaskens!

Är jag fin nu? :-)

Mm, blåbärsläppstift!


Eftersom blåbärspurén var poppis så provade vi att blanda i lite i gröten, i tron att blåbärsgröt skulle gå hem bättre hos lilltjejen än den vanliga gröten. Men nja, gröt är tydligen inte hennes grej.

De första skedarna gick bra, men sen kom hon väl underfund med att vi försökte lura henne... ;-)

Ja sen har det rullat på med diverse smakisar: morot, broccoli, olika fruktpuréer. Vi kan ju lugnt konstatera att fruktpuréerna är det som har gått hem bäst.




Potatis och morot

Kladdig blir man :-)

Ibland är det storasyster som matar :-)

Päron- och bananyoghurt (är nog favoriten, går alltid ner)

Broccoli och morot


När vi försökte med "riktig" mat så blev det tvärstopp. Igen. Men skam den som ger sig. Efter att ha återgått till potatis och morot ett tag så provade vi igen och då gick det ner. Har för mig att det var kycklinggryta med rotfrukter som var först ut följt av kalops. Spagetti och köttfärssås var ingen hit. Inte då i alla fall, nu äter hon det utan problem.



Majskrokar provade hon första gången på UnderBara Barn-mässan 15/10 - mums! Smaskar ofta på det medan vi äter middag (om hon redan har ätit)



Nu går det mesta ner, till och med gröt faktiskt! Provade det igen för 2-3 veckor sen (eller nåt sånt) och då verkade hon ha "växt till sig" :-) Men det ska helst vara lite fruktpuré till.

Vatten är inte så poppis att dricka så ett par amningar om dagen blir det också för att släcka törsten. Men alla måltider består av något annat ätbart. Men kräsen är hon! Har provat laga egen mat men den ratade hon totalt. Likaså fruktpurén (mango och äpple)...

Välling är något annat som hon verkar vilja vänta med ett tag till. Tyvärr. Men den dagen kommer väl också. :-)

Blev ett långt inlägg med många bilder och filmer, men så blir det ibland :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar