torsdag 11 september 2014

Utvecklingssamtal och läsläxa

Varit lite mycket de senaste dagarna så har inte hunnit med att blogga. Blir en liten sammanfattning i ett par olika inlägg om vad vi har haft för oss :)
 
I tisdags hade vi utvecklingssamtal med Felizias klasslärare. Dels var det ett "vanligt" samtal om hur det varit så här långt i skolan, och dels var det en lite tråkigare typ av samtal ... Det är två tjejer i klassen som inte alltid är så snälla mot Felizia :(  Det började i förskoleklassen och har fortsatt sedan dess. Det värsta (eller vad man ska säga) är att dessa två inte förstår att det de gör är fel (tror med andra ord att de egentligen inte gör saker för att vara elaka med mening - de förstår helt enkelt inte bättre, tyvärr (det är liksom deras sätt att vara)).
Dessa två och Felizia leker en hel del under dagarna och det är inte så att de säger en massa dumma saker men de knuffas, sparkas, säger att Felizia "måste" (så uppfattar iaf Felizia det hela) leka med dem (och hon är tyvärr lite "svag" i sig själv och säger inte alltid ifrån), etc. Knuffarna och sparkarna är typ deras sätt att säga hej och/eller visa att de är glada att se Felizia (normalt? Eh, nej!!) En av tjejerna har även slitit sönder ett halsband (fint, köpt, dvs inte egengjort) som Felizia har haft på sig.
Fritidspedagogen som hör till Felizias klass har pratat med föräldrarna och både hon och klassläraren har pratat med de här tjejerna om allt som varit. Och de verkade iaf förstå att detta beteendet inte var bra. Om de har ändrat sig efter det? Eh, nej inte nämnvärt mycket ... En av tjejerna går på samma innebandy som Felizia och när de sågs där i tisdags så var hon direkt framme och drog i och knuffade Felizia (trots att hon sa nej). Under själva träningen så hoppade hon ofta upp på Felizias rygg/knuffade henne så hon höll på att ramla. Pappan var där men han brydde sig inte ett skit om detta! :(
Vi har pratat med Felizia hemma om att hon måste våga säga ifrån och visa att deras beteende inte är okej. Också att hon själv bestämmer över vad hon vill/inte vill göra oberoende av vad någon/några annan/andra säger. Klassläraren pratade om samma sak under samtalet. Vi hoppas att det ska bli bättre! :)
Det viktiga/positiva i sammanhanget är att Felizia trivs bra i skolan och inte känner något som helst obehag över att gå dit. Men sådant kan ju ändras snabbt om man får utstå saker under en längre tid ...
Vad gäller samtalet i övrigt så hade klassläraren bara positiva saker att säga :)  Felizia fick bl.a. mycket beröm över att hon är flitig på att räcka upp handen, vilket ju är ett tecken på att hon hänger med i det de pratar om och har tagit del av undervisningen på ett bra sätt.
 
Den här veckan har Felizia fått sin första riktiga läxa - en läsläxa. Boken innehåller två nivåer - en lättare (en ruta/sida med två korta meningar som sammanfattar handlingen) och en svårare (själva texten/handlingen med flera, längre meningar). Felizia tycker att det här med läsning är lite svårt och jobbigt, så hon har valt att läsa den lättare nivån. Hon har gruvat sig för den här läxan men när vi väl satte igång så tyckte hon att det var jätteroligt och ville läsa om och om igen - kul :)  I helgen ska tjejerna sova hon min mamma så Felizia får med sig läxan dit för att träna mera, och hon ser verkligen fram emot att få visa sin läsläxebok för mormor!
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar