måndag 9 november 2015

Winzton 8 månader

Har varit alldeles för dålig uppdatering på bloggen de senaste månaderna (har inget speciellt att skylla på) så har helt tappat de där månadsuppdateringarna för Winzton. Men självklart händer det massor i hans utveckling, så ska försöka mig på en liten (?) sammanfattning av månaderna 6-8. Började att skriva i ett enda inlägg, men blev ju jättelångt, haha, så blir ett för varje månad. Som vanligt - läs det du vill och orkar, skriver ju mest för min egen skull, som en dagbok. Här nedan kommer 8-månadersinlägget - inläggen för 6 och 7 månader hittar du direkt nedanför :)
 
Vår stora lillkille!

Sedan sist så har vi hunnit med två "storlekskontroller" på/av bvc - dels var vi dit på en drop-in och dels så hade vi hembesök på självaste 8-månadersdagen. Vid drop-in-besöket så togs både längd och vikt - 8420 g tung och 71,5 cm lång. Allt såg så bra ut så!
Vid hembesöket alldeles nyligen så togs bara vikt - på 2,5 vecka hade han gått upp 580 g, och väger nu alltså 8600 g. I övrigt så pratade vi lite om/tittade på Winztons utveckling, bl.a. Till en början var W lite blyg men sedan lekte han lite, ålade, etc. Sköterskan tyckte allt såg tipp-topp ut :)  Att Winzton sitter stadigt vet vi ju men hon tyckte även att han var duktig på att åla sig fram. Jodå, har han bara tålamod och ett konkret mål (som är tillräckligt spännande) så kan han ju, ganska långa sträckor nu dessutom :)  Ytterligare en sak i utvecklingen som hör dit är att han har börjat få lite mod till att lägga sig ner på mage för att sedan åla iväg dit han vill/få tag på den sak han vill ha. Ibland blir det dock lite tokigt och ansiktet får sig en liten smäll ...
 
Den åttonde (!) tanden har nu tittat fram. Lite intressant ändå att Felizia inte hade några tänder alls fram till 8-månadersdagen (hon fick sina första två nere just den dagen), medan Winzton alltså har hela åtta stycken vid samma ålder.
 
Händer mycket i utvecklingen såhär vid 8 månader! Att stå upp (när man håller i) har Winzton gjort sedan ganska lång tid tillbaka, men nu har han börjat stå själv (han håller såklart i sig i något, t.ex. bordet, soffan). Sen att han inte riktigt fattar att han bara kan stå själv just på det sättet, genom att hålla i sig, det är en annan sak ;)  Men är ju, på sätt och vis, bra att han inte är så feg, haha. Han har även börjat göra försök att ställa sig upp mot saker på egen hand, men än så länge har han bara varit nära. Men bara fortsätta träna!
Att gå (inte bara i gåstolen) är något annat han har upptäckt är roligt. Han går gärna med gåvagn, möbler (skjuta pall framför sig) eller när han håller i någon av oss. Den senaste veckan har han även börjat gå lite längs med möbler. Det är lite (ibland mycket, haha) vingligt så ibland ramlar han på rumpan (eller sidan), men det är bara vänja sig, han kommer ju liksom ramla några fler gånger medan han lär sig.
I övrigt när det gäller utvecklingen så har han börjat med "släppa-ta upp-leken", speciellt när han sitter i matstolen. Man kan riktigt se hur han gör allt för att bli av med saken han håller i (inte alltid den lossnar ur greppet så lätt) och sedan tittar efter var den tog vägen och väntar på att man ska ta upp den igen. Och så samma lika, om igen :)
 
Någon vecka efter 7-månadersdagen så fick han en plasttallrik framför sig. Den var ju perfekt att leka titt-ut med! Själva leken har han uppskattat ganska länge men är först nu då som han, mer på riktigt, har börjat gömma sig själv. Över huvud taget så är de favoritleken för tillfället, den och att göra busiga saker med det han stoppar i munnen (t.ex. sätta nappen bak-o-fram eller upp-o-ner, bita tag i något och skaka (som en hund, haha) eller bara ta in den en liten bit i munnen och sedan göra olika ljud, m.m.) - tokunge!
Dansa är också roligt. Är det musik på, eller om någon av oss sjunger, så dansar han gärna :)  Det kan vara att vicka huvudet fram o tillbaka, gunga i knäna, vrida överkroppen fram o tillbaka, osv. Roligt med musik är det!
 
Humöret har jag skrivit om i tidigare månadsinlägg, och det är ju inte så att han har blivit sämre på att visa vad han vill och inte ;)  Det är mycket känslor hos vårt lillhjärta - han kan vara jätteglad, mysig och kramig, men även jättearg, grinig och slå runt omkring sig. Vill han inte ha nappen, t.ex,. så tar han den och kastar iväg, vill han inte ha maten så visar han det väldigt tydligt, är han missnöjd rent allmänt så har han ett "mmm-ljud" som låter väldigt grinigt. Men vi får också många mysiga kramar och pussar (även om han kan vara lite väl hårdhänt ibland ... ), många leenden, skratt och glada tillrop. Språket utvecklas ju hela tiden det också - många ljud, läten, "ord" - han "pratar" gärna och mycket :)
 
Sa jag att han var busig förresten? ;)  Ibland ser man riktigt hur buset lyser i ögonen på honom och han bara skrattar.
 


Spännande att följa hans (ständiga) utveckling!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar