söndag 29 juli 2012

15 månader

Idag passerar vår lilltjej 15-månadersgränsen. Och mycket har ju hänt under de här månaderna, minst sagt :-)
Hon har varit tidig med det mesta och vill gärna tro att hon kan allt det som storasyster kan...några av er har ju sett humöret som kommer fram när hon inte kan eller inte får som hon vill ;-)

Jazmine började gå strax före hon fyllde 1 och nu är det dags att börja springa, tycker hon. Den senaste veckan har hon blivit allt stadigare och far fram som ett jehu, till hennes stora glädje. Kan ju säga att hon är snabb...så det gäller att ha koll på henne hela tiden, hon är inte rädd för att vandra iväg hemifrån/från mamma och pappa.

Äter gör hon själv med sked och gaffel. Riktigt duktig faktiskt, om jag får säga det själv :-). Är inte riktigt samma storätare som tidigare men ändå inte direkt liten i maten. Men man märker att hon väljer ut vad hon vill ha och inte. Förut gick allt ner men nu kan det spottas ut eller inte ens tas in i munnen när det inte passar. Grytor/såsbaserad mat av olika slag är favoriter, gärna med ris till.
Välling har Jazmine aldrig gillat gröt och yoghurt går däremot ner, även om vi börjat märka hon kanske börjar tröttna på det...

Språket är också något som utvecklats en hel del nu under sommaren. Eller är väl egentligen inte så många rena ord men man märker att hon pratar och kommunicerar på ett annat sätt än tidigare. "Mamma" är fortfarande favoritordet (såklart ;-) ) och det är fler än jag som benämns just så... Ord som kommit på senare tid är "tack", en form av "Felizia", typ "sesisa" eller "sisa", kan variera lite. Dock inte så ofta hon säger det när hon ser Felizia "in real" utan mer när hon ser henne på bild.
Jazmine blir alltid glad när hon ser sin storasyster - märks att det finns en speciell kärlek mellan dem! :-)
Sen tidigare används "titta", "titta där", "där", osv flitigt. "Na" eller "na na" är också favoritord - betyder ju mat (eller annat ät/drickbart)! :-)
Hon förstår det mesta av vad man säger och kan ta instruktioner och uppmaningar.

Att vara ute är roligt! Jazmine går gärna och hämtar sina skor och pekar med dem på fötterna och/eller försöker sätta på dem. Får man inte hjälp med skorna kan man ju gå ut ändå (om dörren är öppen) ;-)
Ute är det roligt att plocka vinbär (just nu), sparka boll, leka med vatten. Eller bara gå runt och upptäcka omvärlden. :-) Att sitta på trehjulingen och få hjälp med fart är också skojigt.

Om 3 veckor börjar en ny era i Jazmines liv - då är det dags för henne att stiga in i förskolevärlden. Med tanke på hur framåt och pigg på att prova nya saker hon är så kommer det säkert att gå bra (även om den första tiden nog kommer innehålla en del tårar).

Tänk att vår lilla Jazmine redan har blivit så stor :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar