torsdag 1 maj 2014

Recept x3

Här är recepten på lite av det som bjöds på på Jazmines kalas - dumlesnittar, citronkaka med kokostäcke och Fåret Shauntårtan.

Dumlesnittar
200 gram margarin
2,5 dl strösocker
1 msk sirap
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl
ca 10 stycken dumlekolor

Blanda samman alla ingredienser i en skål för hand till en slät deg. Hacka 6-7 dumlekolor i små bitar och häll ner i smeten. Rör om så att alla kolor blandas med smeten. Dela degen i tre delar och rulla ut till längder. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck lätt på rullarna och pensla med uppvispat ägg. Hacka resterande dumlekolor, ca 3-4 stycken, i små bitar. Strö över bitarna över längderna och tryck till lite lätt så de fastnar i degen. Grädda 13-15 min i 200 grader. Låt svalna lite. Skär sedan sneda snitt med en vass kniv.

Färdigt att mumsa i sig :)

Ingen vidare bra bild, men den enda jag hade

Citronkaka med kokostäcke
Smeten är lika som till Silviakaka (och väldigt enkel att komma ihåg), förutom citronen:
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1,5 dl kallt vatten
rivet skal från 0,5-1 citron (beror på hur mycket smak du vill ha)

Kokossmeten
75gram smält smör
2dl socker
1,5dl grädde
1dl ljus sirap
1 påse kokos (200g)
Pressad citron efter tycke och smak

Vispa ägg och socker poröst. Blanda i det kalla vattnet och sist mjölet ihoprört med bakpulvret. Grädda i långpanna med bakplåtspapper i ca. 15 minuter (175 gr). Kolla med sticka - den ska inte vara kladdig. 
Rör ihop kokossmeten medan kakan är i ugnen. Smält smöret, blanda sedan i socker, grädde och sirap. Koka upp och låt sjuda ett par minuter under omrörning. Tillsätt kokos och citron och koka ytterligare några minuter. Bred kokossmeten över kakan och grädda ytterligare c:a 10 minuter eller till kokostäcket fått vacker färg. Skär upp i fyrkanter.

Frossa och njut :)


Fåret Shauntårta

Vad man fyller en tårta med är ju väldigt individuellt. Just denna fyllde jag med ett lager glasskräm och ett lager rabarbermousse.

Glasskräm
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver
2 dl vispgrädde

Vispa ihop mjölk och marsanpulver till vaniljkräm, ställ in i kylskåpet några minuter. Vispa grädden under tiden. Rör sedan ihop vaniljkrämen och den vispade grädden. Klart!

Rabarbermousse
270 gram rabarber
2 msk vatten
4-5 msk gelesocker
1,5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

Dela rabarbern i bitar (ca 1 cm) och koka vatten tills rabarbern blivit mjuk och börjat "lösa upp sig". Häll i gelesockret och låt det småkoka några minuter, ställ sedan på avsvalning. Jag har alltid låtit det svalna över natten men 4-6 timmar går också bra (eller snabbsvalna i frysen - men håll koll). 
Vispa grädden ihop med vaniljsockret så det blir lite hårdare än vanligt, ha sedan i rabarbergeggan och rör om/blanda ordentligt. Färdig att använda!

Ett tips för att få till en bra form på fåret är att lägga fyllningarna lite mer koncentrerat i mitten och sedan "trycka till"/forma tårtbotten (den som läggs över fyllningen) så den blir lite kupolformad.
Jag valde att spackla med grädde, men det går såklart lika bra med smörkräm.
Ös sedan på med en massa minimarshmallows uppepå och runt (de på sidorna får man trycka dit lite med händerna/fingrarna så de sitter kvar) - ju fler desto bättre (läs: godare) :)
Jag gjorde huvud, öron, pupiller och klövar av svart figurmarsipan. Ögonen är av vit kristyr och benen är chokladfingers.


Smarrigt! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar