tisdag 29 oktober 2013

Blöjfri 2,5-åring


Vi har nu haft vår lilltjej hos oss i 2,5 år. Är ju ingen stor firardag kanske men tänkte ändå skriva lite om Jazmines utveckling på senare tid.

Hon blev ju torr under sommaren och det har nu gått ca 2 månader sedan vi provade att ta av henne blöjan även nattetid. Det har verkligen gått över förväntan och det har fungerat klockrent sedan första natten! Antingen sover hon hela natten och kissar någon gång på morgonen (inte alltid superbråttom direkt när hon vaknar) eller så vaknar hon någon gång under natten och ropar att hon behöver kissa. Så duktig så! :)
Det där med att "göra nr 2" var det lite mer problem med, hon ville gärna ha blöja och det var stundtals kämpigt att få ut det som behövdes. För ca 1,5 månad sedan så började hon blöjvägra men var heller inte helt bekväm med att bajsa på toalett eller potta ... Ibland gick det hyfsat, ibland inte alls :( Men så för ganska precis 1 månad sedan, hemma hon farmor och farfar så lossnade det och sedan dess går det bara bättre och bättre! Det är oftast toaletten som gäller (ibland pottan) och hon kan ibland gå 2-3 ggr/dag :) Man märker att Jazmine är stolt över att ha trosor och att gå på toaletten - som stora tjejer :)
Det fungerar även kanon med toalettbesök (båda formerna av det) när man är borta (på stan/handlar, etc.). Skönt att det där med "nr 2" inte blev lika problematiskt och långdraget som med Felizia.

I övrigt så har hon inga problem att prata och formulera de ord och uttryck hon vill och behöver. Visst letar hon efter orden ibland och är inte alltid det blir rätt till 100%, men hon har inga som helst problem att göra sig förstådd. Det märks tydligt att hon vill vara som sin storasyster - många ord och uttryck som hon snappar upp från henne, även från de barnprogram de tittar på :) Det låter riktigt gulligt ibland, när hon använder ord och uttryck som hon egentligen är lite för liten för :)

Det är mycket "kan själv" ... Det mesta vill hon klara på egen hand och det kan vara riktigt sura och arga miner och toner från hennes sida, antingen när det inte går som hon vill/tänkt sig eller när man vill hjälpa henne och hon inte alls vill ha hjälp. Men hon löser det ofta så envishet lönar sig, oftast ;)

Välja kläder själv är roligt :) Resultatet blir väldigt blandat ... ;)


Ja, man märker verkligen att hon börjar bli stor, på riktigt! Det har hänt massor under dessa åren, men tycker samtidigt att det inte är så längesen hon var så här liten ... :)

1 dygn gammal
Lillasyster Jazmine

Roligt att få se hur hon kommer att fortsätta att utvecklas :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar