torsdag 1 mars 2012

Bvc x2

Igår blev vår lilla tjej hela 10 månader. Var tar tiden vägen?! Mycket som har hänt den senaste tiden - hon har börjat våga släppa taget och står mer själv, nu även medvetet (hon släpper själv, sätter sig ner efter en stund, ställer sig upp igen, osv), går med stöd, härmar många olika ljud, förstår mer och mer av vad man säger och försöker göra sig förstådd genom att "prata" och peka. Jazmine har också blivit mer självständig (i vissa lägen iaf...) och tar sig iväg på små äventyr, plockar med sina (och Felizias) leksaker, öppnar skåp och dörrar för att se vad som finns bakom.
Humör har hon också! Men ni som känner mig kanske inte blir förvånade... ;-) Men Robert är faktiskt inte mycket bättre han så kommer inte bara från mig. :-) Bestämd är hon också och vet precis vad hon vill (och inte vill), är väl på gott och ont kan man säga. Har försökt att få henne att börja dricka välling (speciellt sen hon slutade amma helt för 5 veckor sen) men den ratar hon totalt! Så får väl hålla oss till gröt helt enkelt.

Igår var det också 10-månaderskontroll på bvc. Var både längd, vikt och utvecklingsbedömning. Växt hade hon gjort - +690 g (nu 9020 g) och 2 cm längre (nu 73 cm) och hon verkar vara "normal" i utvecklingen också, inte ligger hon efter i alla fall :-)

Om en vecka har vi en 5-åring i familjen också. Herregud är det verkligen 5 år sen (snart) man första gången fick upp en alldeles nyfödd liten goding på bröstet?!
Det är såklart massvis som har hänt under dessa 5 år, får försöka skriva mer om det om en vecka, när hon fyller år (så Felizia får ett alldeles eget inlägg).

Idag var det Felizias tur att besöka bvc för 5-årskontroll (täta besök där för Roberts del...). Tillsammans med kallelsen fick man hem ett formulär som skulle fyllas i. Ett helt idiotiskt formulär om jag ska säga vad jag tycker! Var frågor som "Pratar ditt barn bättre, lika bra eller sämre än sina jämnåriga kamrater?", "Är ditt barn bättre eller sämre än genomsnittligt på att...?", osv. Hur vet man vad som är en genomsnittlig 5-åring? Varför ska jag som förälder jämföra mitt barn med jämnåriga? Var även en massa andra frågor man skulle besvara, som också kändes helt befängda. T.ex. om barnet leker bra med jämnåriga, om barnet kan ta motgångar, osv. Beror väl på skulle jag vilja säga, men behöver ju inte vara något "fel" på barnet för det! Jag som jobbar inom förskolan kan läsa mellan raderna och mer eller mindre förstå vad de är ute efter men alla de föräldrar som inte gör det då?!
Vet att det kommer från "högre ort" men varför skickar de ut det här formuläret, varför inte gå igenom det vid besöket? Sen visade det sig att Robert även fick fylla i ett liknande vid själva besöket (varför dubbelt?)... Men de kom fram till att Felizia utvecklas som man ska och kan det man "ska" kunna :-)

Hon fick även mäta och väga sig och är nu 113 cm lång och väger 18,6 kg - växer som hon ska. Ska man titta på kurvorna så ligger hon lite över på längden (vilket hon gjort sen hon föddes) och ganska normalt på vikten (följer sin kurva).
5-årskontroll innebär också vaccination mot difteri, stelkramp, kikhosta och polio. Sprutan hade gått bra att ta men lite ont hade det gjort. Som belöning fick (valde) hon en söt liten dinosaurie :-)
Vår duktiga tjej!
Om 2,5 månad är det dags för nästa vaccination mot samma sjukdomar, men då är det 1-åringen Jazmines tur.

Lägger in en varsin bild på 2 tjejer som nu blivit lite större, men ju faktiskt varit så mycket mindre :-)

Felizia 10,5 timmar gammal

 Jazmine 7,5 timmar gammal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar